Programajánló

Betlehemi Csillag

December 21-én, az év legrövidebb és legsötétebb napján újra feltűnik az égen a betlehemi csillag kétezer éves jele. A Jupiter és a Szaturnusz olyan közel kerül egymáshoz, hogy látszólag szinte ütköznek, létrehozva egy sugárzó fényes helyet a téli éjszakában. A jelenséget hagyományosan betlehemi csillagnak vagy karácsonyi csillagnak nevezik.

Az együttállás ráadásul idén különösen szoros lesz, a két bolygó csupán 6 ívpercre közelíti meg egymást, ez nagyjából a telihold korongjának az ötöde az égen. Ehhez foghatót 1623 óta nem láthattunk, és 2080-ig nem is fogunk látni.

A 24.hu egy szakértő segítségével arról a nem elhanyagolható dologról ír, hogyan és merre találjuk majd meg a két bolygót az égen két nap múlva.

Így láthatod a betlehemi csillagot december 21-én:

  • Figyeljük a napnyugtát, ami hétfőn 15:56-kor lesz Budapesten.
  • Ahol a Nap eltűnt, ott fog felbukkanni 17 óra és 17:15 körül a két bolygó 10 fokkal a horizont felett.
  • Ha irányba állunk, és az egyik karunkat kinyújtjuk magunk elé, majd a másikkal rámérünk egy araszt, megkapjuk szükséges „célkeresztet” a bolygók befogásához.

Ahhoz persze, hogy tényleg lássuk a bolygókat, teljesen derült égbolt kell. Ha a körülmények megfelelőek, és valakinek jó a szeme, szabad szemmel is meg tudja különböztetni majd a Jupitert és a Szaturnuszt, előbbi lesz a fényesebb. Akinek viszont nincs sasszeme, az egyetlen, jókora „csillagot” láthat majd az égbolton. Ha pedig az időjárás nem lesz hozzánk kegyes, nem kell elkeseredni, mert a jelenség szilveszterig látványos marad.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .