Hirdetések

Meghalt Barotai Péter Endre “Huligán” atya

2022. július 29-ére, meghalt Barotai atya. Maglód plébánosa, élt 87 évet. Az utóbbi időben, hónapokon át szolgálta a tápiósülyi egyházközséget is. Főleg, minden második vasárnapon, az esti szentmisék bemutatásával.

 

 

1959. június 21-én szentelték pappá. Papi élete során 19 egyházközségben szolgált. Egyházát szerető, püspökeinek engedelmes, a Szentatya, Ferenc pápa kívánsága szerinti „bárányszagú”, kiváló lelkipásztor volt. A gyermekek és a fiatalok között egy tudott lenni velük. Karizmája volt a felnőttek hitre nevelése, de szívből fakadó jó humorral gyógyította a betegek lelkét is. A „Huligán” becenevet Bánk József érsek úrtól kapta. Nem véletlenül. Egyszerű, természetes, bátor, vagány, mégis engedelmes, szeretet teli életmódja miatt. Szegedi László atyával, kispap koruk óta társak, jó barátok voltak. Ezért a sülyi egyházközségben 1973 óta jelen volt közöttünk. Az itt, szerdánként, a vasárnapi szentbeszédekre készülő papi közösségben, vagy búcsúinkon. Legnagyobb szolgálatot akkor tette nekünk, amikor annak idején, Szegedi atya kérésére a fiatalokból álló közösségeinknek, téli, vagy nyári többnapos lelkigyakorlatokat tartott, Még az úgynevezett „tilos időkben” is. Egyszer egy ilyen lelkigyakorlatról télen, erősen havas utakon hozott haza bennünket, trabantjával. Amikor indult volna vissza, figyelmeztettük, vigyázzon az úton, a vezetéssel. Ezt válaszolta: „Ne féltsetek ti engem! Mi történhet? Csúszkálok egy kicsit, a Mennyei Atya tenyerén.”

A Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség nyári táboraiban rendszeresen, szívesen volt jelen. Gyóntatott, szentmisét mutatott be. Több plébánosi helyén is, mindig fogadta találkozóinkat. A Tápiómenti Kisbárka Egyesülettel is így tett. Köncse József atya halála után azonnal jelezte, hogy szívesen jön hozzánk, ne maradjunk vasárnap esti szentmisék nélkül.

Az utóbbi években, szentbeszédeiben, nem egyszer, könnybe lábadt szemmel mondta: „Majd, ha a Mennyei Atya hazaszólít, …”

Ez most megtörtént.

Legyen Ő az Isten, a Mennyei Atya szentje közöttünk!

Imádkozzunk érte!

 

Szabó László, Tápiósüly plébániaszervező akolitusa

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .