Lelki morzsák,  Programajánló

2020. március 25. – Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

 

 Istennél semmi sem lehetetlen./Lk 1,34; 1,38/

 

Urunk születésének hírüladása, másként Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe (latinul: Annuntiatio Beatae Mariae Virginis) egyik legrégibb egyházi ünnepünk, főünnep, melyet “méltó és igazságos” szentmisével, zsolozsmával, ünnepi imádságokkal megtartani.

„A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.” (…) „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz ő és a Magasságbeli Fiának fogják hívni.” /Lk 1,26-32/

Urunk születése hírüladásának ünnepét  692-ben említik először, amikor a III. konstantinápolyi zsinat (másként trulloszi zsinat) helyesnek ítélte a nagyböjtben történő ünneplését. E jeles nap ihlette az Üdvözlégy- és az Úrangyala-imádságokat. Jellegzetesen ferences-népies hagyomány, hogy aki e napon ezer Üdvözlégyet elimádkozik, annak teljesül a jóravaló kívánsága. A magyar vallásos néphagyományban az oltás, szemzés napja, hiszen Szűz Mária is most fogadta méhébe Jézust.

Az Adoremus XIX. évfolyamának 3. számában az ünnep kapcsán többek között az alábbiakat olvashatjuk: az evangeliszmosz (örömhírvétel) vagy enanthropiszisz (megtestesülés) ünneplésének első nyomai a V. századból valók. Ravennában a karácsonyt megelőző vasárnap tartottak megemlékezést az angyali üdvözletről. Az ünnep decemberi ünneplése sokáig fennmaradt mozarab és az ambrozián liturgiában. Rómában a keleti származású I. Szergiosz honosította meg, annuntiatio Domini néven. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, ahogy karácsony ünnepén is, a Hitvallás „megtestesült a Szentlélek erejéből, Szűz Máriától és emberré lett” szavaira térdet hajtunk. Az ünnep által kidomborított misztériumok: a megtestesülés, a szűzi foganás (Iz 7,14), az Istenszülő Szűz anyasága és az angyali üdvözlet.

„Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” /Lk 1,38/

XIV. Benedek ünnepi elmélkedésében kifejtette, hogy „Mária igenje Krisztus igenjét vetítette előre, amikor a világba jött. (…) Mária válasza az angyalnak tovább folytatódik az egyházban, amely arra hivatott, hogy Krisztust megjelenítse a történelemben, készséggel kínálva fel szolgálatát, hogy Isten továbbra is meglátogathassa az emberiséget az ő kegyelmével.”

A kialakult veszélyhelyzetben sokan aggódnak, sőt kétségbe esnek. A járványügyi előírások betartásának fontossága mellett azonban egyre többen felismerik, hogy bíznunk kell örök üdvösségünkben. Imádkozzunk és könyörögjünk bocsánatért. A jelen napok különös hangsúlyt helyeznek Mária kérdésére és az arkangyal válaszára: „Hogyan válik ez valóra” – „Istennél semmi sem lehetetlen.”

 

2020. március 22-én, délben az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa felhívással fordult a különféle felekezetekhez tartozó összes keresztényhez, hogy március 25-én, szerdán délben mindenki együtt imádkozzon. Csatlakozva Ferenc pápa felhívásához, március 25-én délben a Szentatya szándéka szerint kibővítik a már korábban meghirdetett déli imádságot, amit a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, a Magyar Kurír és az Új Ember szerkesztősége, valamint Böjte Csaba, Csókay András és Szikora Róbert, a világesemény hírnökei kezdeményezésére március 17-e óta naponta megtartanak.

Biztatunk mindenkit, hogy az ünnepet akár szentmise hallgatással, akár a fentebb említett vagy más közösségi imába történő bekapcsolódással, akár egyénileg ünnepelje meg.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .