Hirdetések

Hirdetés 2020. március 29. – április 05.

Vasárnap:
reggel: Nagy és Zakar család élő és elhunyt tagjaiért
este: Scherhoff István és hozzátartozókért
Hétfő: Időseinkért, családjainkért
Kedd: Tyahur György lelki üdvéért
Szerda: Hazánkért
Csütörtök: Bálint Irén lelki üdvéért
Péntek: Szabó és Varró család élő és elhunyt tagjaiért
Szombat: Benkó László lelki üdvéért
Vasárnap:
reggel: Egyházközségért és Gulyás József és családja
este: szabad

2020. március 22. napjától a templomban a nyilvános liturgia szünetel. A vasárnapot szenteljük meg valamiképpen (pl. TV mise, szentírás olvasás, hosszabb ima, vallásos témáról beszéljünk, rászorulók megsegítése stb.)!

A betegeket húsvétra elláttuk. Amennyiben haldokolna valaki, ellátjuk, ha igénye van rá. Zárt ajtó mellett minden nap misézünk, aki akar kérhet szentmise szándékot a plébánián, vagy telefonon (06-20/521-0654). A hitoktatást kövessük figyelemmel az iskolai oktatás keretében. A keresztelés és első áldozás időpontjáról bizonytalan ideig nem tudunk tervezni.

Hogyan kell otthon ünnepelni? /Szegedi atya írása/:

Hogyan kell otthon ünnepelni? Ezt többek között nagyon jól lehet tanulni a zsidóktól, mert ők 70 éves gyakorlással, nagyon jól megtanulták az ünneplést a babiloni fogságban. Azt mondják, hogy a zsidókat a szombat megünneplése tartja össze. Az ünnepléshez először is kell egy összetartó közösség, amely ünnepel. A zsidók otthon széthúzó, veszekedő társasság voltak. A közös baj, először még széthúzóbbá tette őket, de idővel, hogy fogságba kerültek összehozta őket. Ha nem is egyszerre, de a közös bajban fokozatosan összecsiszolódtak.

Egy nagymama mesélte, hogy veje és unokája most otthon vannak, és igen nagy feszültség van köztük állandóan. Tehát ha ünnepelni akarunk otthon, akkor először is törekedni kell arra, hogy egymást szerető közösség legyen a család. Most több feszültség van otthon, ezeket a feszültségeket érdemes megbeszélni, hogy a bajból jót hozzunk ki, és ne még nagyobb baj származzék belőle. Mi leszoktunk arról, hogy közös lelki céljaink legyenek. Itt a jó alkalom. Gyakoroljuk az egymást megbecsülő, szolgáló szerető közösséget.

Az ünnepléshez Istent imádó, tiszta szívű közösség kell. Izrael hazájában bálványimádó lett az idők folyamán. A templom teteje beszakadt, a hozzá vezető utat benőtte a gaz, az Írást elfejtették, a romok alatt porladt. Menyit kellett szenvedniük, mennyi szemrehányást tettek az Úrnak, míg lassan megbékéltek, bűnbánatra jutottak. Nekünk is vannak bálványaink, amelyekért élünk. Kinek-kinek magának kell megvizsgálnia, hogy neki milyen képe van Jézus Krisztusról, mennyire mellékes előtte, s mennyire ragyognak előtte a divatos bálványok. Nyilván sok bálványa van a mai társadalomnak, más a fiatalé, más az idősé, más egyiké és más a másiké. Miről beszélünk legszívesebben, miért hozunk áldozatot magunktól, mire vagyunk büszkék, kikkel beszélünk szívesen, nyilván azzal, akivel egy a kincsünk.

Jövő vasárnap virágvasárnap (2020. április 05.)

Latinul pálmák vasárnapja, mi barkát vinnénk Jézus elé, ezért virágvasárnapnak mondjuk. Nem tudunk barkát osztani. Otthon, ha mód van rá, tegyünk egy szentkép elé – ha van – egy szál virágot hódolatunk jelképeként. Jézus szenvedésének ünnepsorozata Virágvasárnappal kezdődik. Jelképes. Az Ő szenvedése szent, ünnepe kivirágzik. Az ünnepen keresztül bekapcsolódunk szenvedésének szentségi átélésébe. Most nem tehetjük a templomban közösen. Ahol lehet, igyekezzünk valami közös családi eseményt kialakítani. Például határozzuk el, hogy több részre osztva felolvassuk valamelyik szenvedéstörténetet. Énekelhetünk a Szent vagy Uram énektárból valami nagyböjti éneket.

Jézus értünk szenvedett. A mostani megpróbáltatásnak van büntetés jellege is. Imádkozhatunk külön-külön, vagy közösen egy tized fájdalmas rózsafüzért. Kifejezzük a reményünket, hogy Jézussal élve szenvedéseinknek gyümölcse lesz.

Péntek első péntek. Sajnos nem tudjuk folytatni fizikai jelenléttel a nagykilencedünket. Azt tesszük, amit tudunk, a többit Jézusra bízzuk, aki elsősorban lelkünket nézi. Mondjuk el a Jézus Szíve litániát, szítsuk fel a tökéletes bánatot, vagyis Jézus iránti szeretetből bánjuk meg bűneinket. Utána indítsuk fel szándékunkat, hogy az oltáriszentségi Jézust szívünkbe fogadjuk. Az Úr kipótolja a szentségi jelenlét hiányát Szentlelkével, és mi Lelkén keresztül bekapcsolódunk Jézus Lelket árasztó tevékenységébe.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .