Lelki morzsák

2020. október 08. – Magyarok Nagyasszonya ünnepe

Első szent királyunk halála előtt, 1038-ban a Szent Szűz oltalmába ajánlotta hazánkat. Így lett Mária Magyarok Nagyasszonya, latinul Patrona Hungariae, Magyarország főpátrónája. Bár ünnepe csak a 19. század végén került bele a liturgikus naptárba, írásos emlékek tanúskodnak arról, hogy nemzetünk már korábban is tartotta ezen ünnepet.

Magyarok Nagyasszonya fokozottan felhívja a figyelmünket nemzetünk múltjára, hovatartozásunkra, szentjeinkre, de leginkább a Szűzanyára. Egy különleges kapcsolat lehetőségét tartogatja számunkra. Hisszük, hogy Mária részéről nincs kérdés: kiterjeszti fölénk oltalmazó védőpalástját.
Milyen vigasztaló gondolat ez számunkra! Mindig is büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk. Egy gyönyörű kultúrát, nyelvet, évezredes múltat, szép hazát, stb. tudhatunk magunkénak. Mindezt megkoronázza, hogy a mennyben a legnagyobb közbenjáró tartja rajtunk szemét, akit méltán hívhatunk Magyarok Nagyasszonyának.

Üdvözölt légy, virágzó sértetlen Szűz, Anya, Királynőnk, kit ékesít csillagos korona!
Üdvöz légy, Nagyasszonyunk, hazánk Királynője, csillagokba öltözött, szebb, mint holdnak fénye! Angyaloknál ragyogóbb, tiszta és folttalan, a nagy Király jobbján állsz aranyos ruhában.
A bűnösnek jó remény, kegyelemnek Anyja, tenger fénylő csillaga, hajótörött vára. Szűz Mária, jó anya, ajánlj minket Fiadnak, mutass be az Úrnak, légy biztos oltalom nekünk, magyaroknak. Mennyeknek nyílt ajtaja, magyaroknak üdve, a Királyhoz juttass fel, szentekhez az égbe.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .