Koronavírus

Püspöki rendelkezés a Nagyhét és a Húsvét megünnepléséről a Váci Egyházmegyében

A járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt a Váci Egyházmegyében továbbra is hatályban maradnak a 2021. március 5-én, 288/2021. számon kiadott járványügyi rendelkezések.

A fenti rendelkezéseken túl, – figyelemmel az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 96/21. sz., 2021. február 17-én kiadott jegyzetére, valamint az abban hivatkozott tavalyi, 154/20 sz., 2020. március 25-én kelt dekrétumára – a nagyheti és húsvéti szertartásokra vonatkozóan az alábbiakat rendelem el.

1. A szertartásokat a nép részvétele nélkül kell végezni. Ahol lehetőség van rá, a felelős lelkipásztorok gondoskodjanak arról, hogy hívek a közösségi média felületein keresztül élő közvetítés révén követhessék a szertartásokat.

2. A szertartások felépítését illetően követni kell az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 154/20 sz., 2020. március 25-én kelt dekrétumát, amely szerint

– Virágvasárnap Urunk Jeruzsálembe való bevonulásának emlékezetét a templom épületén belül tartsák. A székesegyházban alkalmazzák a Misekönyvben lévő II. formát, a plébániatemplomokban és az egyéb helyeken pedig a III. formát.
– Nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékmiséjében a Lábmosás fakultatív szertartását hagyjuk el. Elmarad az Oltáriszentség átvitele, és azt továbbra is a tabernákulumban kell őrizni. Kivételesen minden pap engedélyt kap arra, hogy megfelelő helyen, ezen a napon nép nélkül is misét (magánmisét) celebráljon.
– Nagypénteken az egyetemes könyörgésekben külön emlékezzünk meg mindazokról, akik gyászolnak, a betegekről, és a halottakról (a rendkívüli könyörgés szövegét lásd a csatolmányban). A Hódolat a Szent Kereszt előtt szertartásánál egyedül a celebráns csókolja meg a keresztet.
– A húsvéti vigília szertartását kizárólag a székesegyházban és a plébániatemplomokban ünnepeljék. A keresztség liturgiájánál csak a keresztségi fogadást újítsák meg (lásd Római Misekönyv).

3. A krizmaszentelési misét Nagycsütörtökön, 2021. április 1-jén 10 órakor, a papság és a hívek személyes részvétele nélkül tartjuk a Váci Székesegyházban. Buzdítjuk a paptestvéreket, hogy a szentmisébe online módon bekapcsolódva újítsák meg papi ígéreteiket.

4. A 2. pontban foglaltakon túl
– az ilyenkor szokásos, meghirdetett gyóntatásokat későbbre halasszuk el, amikor a járványhelyzet már lehetővé teszi megtartásukat;
– semmiképpen ne tartsunk föltámadási körmenetet (a templomon kívül);
– a Szent Sír állítására lehetőség van, napközben a Szent Sír látogatása céljából a templomok nyitva tarthatók, de hívjuk fel a hívek figyelmét, egyszerre csak néhányan tartózkodjanak a templomban, viseljenek védőmaszkot, belépéskor fertőtlenítsék a kezüket, és tartsanak kellő távolságot egymástól;
– lehetőség van áldoztatásra lehetőleg online szentmisét követően, szabadtéren megszervezve, a biztonsági intézkedések (maszk, fertőtlenítés, távolság stb.) megtartásával. Biztassuk a híveket, hogy kövessék a szertartásközvetítéseket, valamint, a jelen rendelkezéshez csatolt segédanyag alapján otthonaikban, családjuk körében is végezzenek áhítatos lélekkel imádságot.

Vác, 2021. március 26.

✠ Marton Zsolt s. k.
váci püspök

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .